Wednesday, May 6, 2009

Laporan Bergambar XPDC GUNUNG MULU 25 APR - 3 MEI 2009

Ini lah trail map yg kami ikuti utk xpdc kali ini .. The first leg was from ParkHQ-Camp1-Camp3-Camp4-MuluSummit. The 2nd leg was from ParkHQ-KualaLitut-Camp5-Pinnacles .. mmg mencabar !

The friendly & helpful staffs at Mulu Park HQ office ... they're very professional in delivering their duties. Syabas !

Cjan tengah dok kusyuk "mempromosi" KPTM kpd Jennifer Eno Lusat ... peace !

Trekkers were "forced" to walk on the river banks due to shallow waters.

Heep-hoo, heep-hoo ... kena tolak perahu la pulok wei ... Ada kulat tu berlakun tido, terlelap lah konon ...

Souvenir shop kat Perkampungan Penan ... lots of attractive & colorful handicrafts you can find here. But don't forget to bargain ... kadang2 boleh dpt 1/2 harga !

Tengah sediakan breakfast kat pondok Camp3. Ada org tu masih sedap dok layan tdo ...

On top of the Mt Mulu summit - 2377m ASL (above sea level) !

Very nice views ... simply awesome !

Walaupun udara sejuk tapi matahari panas terik ...

One of the pit-stop ... berhenti berehat kejap ambik nafas udara bersih di celah2 pokok berlumut ... Nasib baik ada Bro Pyan utk menemani ...

Makan lagi ... sedang "khusyuk & tawadduq" memasak di longhouse Camp3.

Aerial view of Camp3 from the helipad ... sebelah kanan tu adalah laluan utk ke Camp4.

Legaaa ... dpt berehat kejap kat Camp1. Kat belakang pondok hijau tu ada sungai yg air nya sangaatt lah sejuuuk ! Mmg best gilerrr mandi kat situ ...

Menyeberangi sungai yg air nya agak cetek, due to hot season.

One of the many nice spots along the Summit Trek. This waterfall is located roughly halfway between Mulu Park and Camp1.

Lajaak nampaaak ! Hefty breakfast at Mulu Cafe - yg nih mmg dah termasuk dlm pakej penginapan. Can choose any one set from Nasi Lemak Mulu style, Pancakes&Honey or BreadToast&FriedEgg&Hotdog - plus free flow of coffee/tea.

Park Warden tengah check listing barang2 yg kitorg bawak ... nak pastikan semua items yg dibawa naik ke puncak dibawa turun nanti ... "Take nothing but photographs, leave nothing but footprints !" Masa naik Everest dulu (dlm mimpi), taik pun kena bawak turun ... ;)

Para Pendaki Tegar - Group photo in front of Mulu Park Head Office, just before the long trek begins ...

One of the toilet facilities provided by the Park management. Yg ni kat Camp4. Sumber air hanya dari tadahan air hujan ... tapi sejuukk gilerrr beb, w/pun tengah hari teng teng !

Panjat menara kat puncak Mulu ... "meme kerjo oghe gilo" !

The signboard says it all ...

Posing kat round-about Mulu Park ...

Ini burung Cjan yg selamatkan dari mati lemas dalam sungai ...

Rajah Brooke butterflies kat Camp5 ... very colorful, and quite friendly too !

Sipping hot tea with Cjan by the river at Camp5 selepas penat berjalan 8 km ... fuuuhh mmg menenangkan !

In the kitchen at Camp5 ... utensils & stoves are shared among all other trekkers. Mmg terasa macam satu keluarga yg besar. Mat&mek Sallehs dari Europe ada, Cina dari China ada, Jepun dari Japan pun ada ...

Salah satu pemandangan yg "menarik" di Camp5 ... kalu nak tengok lebih jelas ... zoom lah ! ;)

Di persimpangan sungai kat Kuala Litut. From here, we trekked for another 8 km to reach Camp5.

Branch insect kat Clearwater ...

Camp5 ...

Air sungai kat Clearwater kali nih sangat lah cetek ... Pada May2006 kitorg siap boleh terjun tiruk at the same spot ... "kalu nok patoh tekok buleh lah cubo tra ..."

Fuyoo serious nyer tolak perahu ... member kulat kat belakang tu watper ?

The colors of Mulu ...

A must-visit center ... banyak info visitors boleh dpt kat sini ...

Kulat2 Mulu ...

Kulat gergasi ... ala ling-zhi ... tapi mungkin beracun ! kalau tak, dah lama kena sebat ...

Air sungai kat belakang Camp1 ... crystal clear water !

Bersama Doc Ramly kat helipad Camp4, setelah turun dari Summit (in the background)

Subhanallah ... comel nya pemandangan dari puncak Mulu ... backdrop kat belakang tu ialah banjaran yg kami redah utk sampai ke puncak.

Landmark kat Summit ...

Another scenic view from the summit ... pandai sunggoh photographer nih ambik gamba. Anok sapa lah tuh ...

Demi bumi dan segala yang ada di hamparannya ...

Demi malam, apabila ia menutupi ...

Kasut "mahal" pilihan para trekkers yg otai ...

Camp4 ...

Periuk kera gergasi ...

Bersama Jenny (guide), Katong (porter), Doc Ramly & Sarudin (asst guide)

Permulaan trek ke Mulu Summit ...

The Mulu Discovery Planner ...

7 comments:

Muhammad Maharoff said...

What a nice experience.. I'm glad that you are happy with the trip and all sort of activities conducted there.. :) Moreover, I believe that it could release your mind from continuously “acting” as super busy career man. BTW, it was a nice view of nature especially at the pinnacle.. I love it very much.. What a nice trip you all have experienced over there.. :D

mohdshaiza said...

hehe.. sir mad.. bila lagi nak join? asip dok tgk gambar jer.. jom la join.. hehe..

btw tn hj, u r the best among the best.. keep it up and i'll asure u that you'll be in ur best form from life! ;)

thanks for the "poco²" lesson.. i really love the way u "shake ur bon bon".. :p kene blaja betoi2 ni.. susah tu nk wt.. ahaks.. :p

SAS - The Semutar Man said...
This comment has been removed by the author.
SAS - The Semutar Man said...

TQ Bro Shy & Mamat. Tul tu kata Shy, Sir Mat ikut lah trip kitorg lain kali yek ? Lg pun Sir Mat dah beli Deuter baru. Bila lg nak cuba test try tengok camner dia perform kat hutan ... heh3 ;)

Muhammad Maharoff said...

InsyaAllah... Kalau kena time, tmpt and xtvtnya nanti Sir Mart ni akan join.. Almaklumlahkan.. Sir Mart nih sibuk sgt.. Byk kerja.. X mcm baba nya penulis blog sepenuh masa dan tau cara nak buat2 sibuk mcm.. Kheheheke.. :p

Neeza Shahril said...

MasyaAllah!! Subhanallah!!! indahnya ciptaan Allah...

tapi kan.. scene yang 'menarik' tu tersilap tengok la..
ingatkan betul punya menarik heheh..

SAS - The Semutar Man said...

Alaa Neeza, x kan u x tau definasi "menarik" oghe jante dgn oghe tino x samo... kuang3 ;)