Monday, January 10, 2011

Trans Broga Hill - Gunung Tok Wan : 9 Jan 2011

Alhamdulillah, after 3 weeks in a row that I berjinak2 with Broga, finally on Sunday 9 Jan 2011, me & 3 other colleagues successfully executed a Trans Broga Hill - Gunung Tok Wan within 3 hours (one-way).




After Subuh prayers we met up at Petronas Semenyih. Bought 100-plus & some tit-bits. Parked my niece's MyVi (BimBim) & car-pooled into Suraya's (Su) Kembara, together with Muhammad (Mad) & Hanafizah (Napi).

We start trekking from Broga's car park at 0700 hrs sharp. Even though it was still dark, but there is no need for headlamp. Just in time for sunrise ... mmg canteq ... ;)

Demi Matahari dan sinarnya di pagi hari ... The sun starts to come out - another breathtaking view from Broga ...

Stop for a breather ... before climbing Stage1 kat belakang tuh (mencanak giler).

MasyaAllah ... mana nak dpt view macam nih kalau x di Broga ?

Tiba kat Stage2 dah penuh dgn makhluk bernama manusia ... Yg ini foto group pelajar UKM buat Kursus Kepimpinan kat Broga.

Penuh sesak dgn trekkers ... rasa macam berada dalam tin sardin ...

Another wonderful view atop Broga ... ;)

Trek to Stage4 ... the final stage to Broga summit.

Final leg to Stage4, kena panjat celah2 batu besar ... x worry, pasti ada yg volunteer "membantu" jika perlu, especially if you are from the Hawa species ... ;)

Tiba puncak Broga (400m ASL) at 0800hrs. We made it in exactly 1 hr after climbing a distance of 1.7km from the parking lot ...

Disgusting ! Sepatutnya kalau pandai bawak naik, pandai la bawak turun !

After 15 minutes break, amik gamba etc ... at 0815 hrs kami mula redah trek ke Gunung Tok Wan (GTW).
As you enter the bushes, you'll see these buntings - rasanya something like tempat pemujaan (ada tulisan Siam) ... teruskan jer trekking !

Permulaan trek ke GTW agak 'simple' ... single trek, banyak pokok2 besar yang meneduhkan perjalanan kita ... alhamdulillah !

Watch out for pokok2 berduri ... bersepah2 di kiri kanan trek. Atas tanah kita boleh tengok byk kesan2 sondolan oleh 'Jungle Baby' (Babi Hutan la bro !) yang keluar awal pagi utk mencari cacing / ulat etc dalam tanah. Syukur jugak geng kami tak terserempak dgn makhluk ini ... ;)

Laluan trek agak jelas, x perlu risau. Trek adalah di atas permatang gunung. Sekali sekala dapat rasai tiupan angin sepoi2 bahasa terbang singgah di pipi ku ... ;)

Terdapat beberapa pokok besar & akar nya menjalar atas tanah ...

You'll see 'signposts' at intervals of 500m each ... ;)

Terdapat beberapa lokasi dihalang dgn pokok tumbang ... ada yg dah agak lama & tumbuh mushrooms. Tapi senario mcm nih biase arr kat dalam hutan. Pastikan trekkers pakai kasut 'sesuai' macam kat gamba atas tuh ... ;)

Or else, you'll end up like this ! Bayangkan tuan empunya kasut nih terpaksa balik berkaki ayam !

At the last stage to GTW, terpaksa redah ketulan batu2 besar. Can hear water flowing under these massive rocks, but cannot locate exactly where ...

Mushrooms everywhere along the trek ...

At 1000hrs kami tiba kat puncak GTW. Took us abt 2 hrs (1 hr 45 mins exactly) from Broga Hill to reach Gunung Tok Wan. Not bad eh ? Masa tiba tuh dah ada 2 gps of university students tgh lepak2 kat puncak GTW - sempat bergamba dgn kitorg. Yg comel kat sebelah saya tuh Nor Syahirah, UKM student, originally from Kelate - negeri Che Siti Wan Kembang !

The GTW summit is 'quite spacious' with a makeshift pondok utk berehat melepaskan penat. Cuma xder view yg menarik dari puncak ... setiap sudut ditutupi pokok2. The atmosphere was cool & quite breezy ... sesuai utk layaaannnn ... ;)

Bergamba kenangan ...

Lepak2 with the UKM students ... diorg siap offer kami makan nuggets lagi !

One for the album - at the summit of GTW, 675m ASL, 4.8km from parking lot !

After spending abt 1 hr at the summit of GTW, at 1100hrs we trekked down to Broga in less than 1 hr 30 mins - itu pun kira relax2 sambil layan amik gamba etc. Tiba kat Broga pukul 1230hrs, tempat dah lenggang & kosong jer, jauh berbeza dgn waktu pagi masa kami naik yg penuh sesak macam kat pasar tani. Cuaca pulak panas giler - waktu tengah hari teng-teng berada dalam kawasan open space yg berbatu2 !

Tiba kat level bawah (ladang kelapa sawit), singgah kejap pekena air kelapa muda kat gerai Aunty Cina. Rege RM3.50 sebiji - share 2 orang dgn Mad. Memang menyegarkan especially on a hot day like that. Tiba kat parking lot around 1330hrs, mmg sempat zohor kat bawah. Alhamdulillah.

Honestly, trekking down the steep slopes of Broga-GTW was a bit taxing on my knees & ankles ... but syukur sangat kpd Allah sebab masih lagi boleh bertahan walaupun sudah masuk usia awal 50'an ... ;)

Overall, trekking trip kali nih saya kira mencapai objektif & KPI utk tawan GTW & the best part is that we managed to do it in less than 3 hrs for a distance of 4.8km to the summit of Gunung Tok Wan via Broga Hill. Total distance covered to & fro is abt 10km (ie. 4.8km x 2 = 9.6km to be exact).

To me, trekking is an endurance sports that allows you to exercise & pump adrenalin while 'test power' - menguji ketahanan mental ! And at the same time to appreciate nature. It's not about speed or to compete who reaches the summit first.

Bagi yg baru nak berjinak2 dgn trekking, saya cadangkan Broga Hill - GTW sebab ia boleh dikategorikan sbg 'beginners level' - ala Trekking 101 gitew ... ;) My advise to beginners is to trek one step at a time, go at your own pace, enjoy nature - suatu anugerah & tanda kekuasaan Allah semoga kita bersyukur ke atas nikmat Nya - Takbiir !

2 comments:

Tuan Auz said...

Waahh 9.8km. seronok tuh. meme steep eh bukit dia? sya tok rajin naik lagi baba. tok de nok gi. hari tu kawe ajok, tapi sya dok ikot.

;D

SAS - The Semutar Man said...

Sya: first stage tu jer yg steep skit. Pastu 'okay' jer - at least to Baba lerr ... heh3 ;)BTW it's a gud place for beginner trekkers to start.