Sunday, October 9, 2011

Saga Hill - Waterfall : 24 Sept 2011

This is my 4th trek up Saga Hill, Ampang this year. The previous ones just reached the summit and down. But this time along, the objective is to trek all the way to the waterfall ...

The famous Tangga Besi at the main entrance to Saga Hill .. just climb up ! 


U'll see this makeshift gerai manned by Kemboja Malays, selling fruits, drinks n even nasi lemak n mee (already ready packed) .. RM1.00 per pack maa ! For those haven't had breakfast, can pack 2-3 into ur backpack to be eaten later at the summit or waterfall .. ;)

We started trekking from gerai (tangga besi) at 0820hrs. Ascent thru Trail B (the rightmost trail). From summit kena redah 2 kali uphill downhill yg agak mencanak b4 reaching the w/fall ..


Kepingan kertas yg ditinggalkan oleh kumpulan hashers yg adakan aktiviti sebelum kami ..


These white jungle flowers reminded me of the movie Avatar .. bunga putih yg brterbangan d angkasaraya Pandora !

From summit we followed the trail that passes thru the Fish Ponds .. there r 2-3 makeshift huts 'fully furnished' w basic cooking amenities like pinggan mangkuk periuk belanga etc .. Siap ada paip 'showers' lagi klu sesapa nak mandi .. ;)

Papan tanda ke waterfall (from the Saga summit).. says 35 minutes 'jer', n that's what we did (in 35 minutes exactly !) Tp kena jalan terus .. xleh byk henti2 rehat ikut suka .. ;) Pernah sorang kawan yg trek relax2 ke w/fall ni took abt 1hr 30mins .. mmg relax abis dia tuh !


Trek ke w/fall byk kena jalan atas pokok balak yang tumbang .. bagi yang gayat tuh agak challenging sikit lerr .. ;)

Utk ke w/fall kena naik turun 2 bukit .. uphill downhill .. uphill downhill .. ;)

Finally, we reached the 1st w/fall .. quite small compared to the 2nd one (in the next few photos) .. tak jauh pun, they r just 5 minutes apart. Tapi 1st w/fall ni xder org .. so boleh lah kalau nak brgolek2 dlm air tuh tanpa gangguan .. ;) We took 35 minutes to trek from Saga summit to this w/fall .. kena naik turun 2 bukit yg agak mencanak gak arr .. tapi laluannya jelas n tak perlu risau .. insyaAllah x sesat nyer ;)

Siapa sangka di Bukit Saga yang berada di tengah2 bandaraya KL ada waterfall yang air nya sunggoh bersih n jernih .. Alhamdulillah .. tq Allah ;)

Kawasan w/fall siap ada bilik persalinan (the blue makeshift hut on the left) .. Biase nya aweks jer yg guna 'bilik' tu utk salin pakaian basahan, yg balak2 ni pakai belasah jer d khalayak ramai .. huhuhu ;)

The 2nd waterfall mmg cantek n it's all worth the trek ! air dia sejuk beb .. Rezki kami baik sbb air pun agak byk, mayb after rain last nite. Oleh kerana agak ramai trekkers (abt 25) at the relatively 'small' space of abt 15'x10', trpaksa la tggu turn or menyelit2 utk dptkan ruang yg sesuai utk mandi manda kat w/fall tuh .. Spent almost 1hr here utk lepaskan 'geram' .. ;)

From the summit we decended thru Trail A (laluan tgh). Completed the whole trek at approx 1220hrs. Pekena 3 slices of cool timun cina (water melon) kat gerai tangga besi .. Kali ni kira mode agak laju gak arr .. ;) One thing good about this location is that you can enjoy nature all morning and still be free the rest of the day for other commitments ..


Terbekoh ! Even Hi-Tec trekking shoes cannot withstand the 'tough' terrain to n fro the Saga wfall .. nxt time kena pakai kasut getah Boling yg RM7.00 tu jerw .. yg tu paling best, nak redah sungai / selut pun no hal nyer !

2 comments:

Mz Aisya said...

adei bila la sya nak follow baba gi trekkng nih. best tol

SAS - The Semutar Man said...

Anytime jer Sya free roger2 kat Baba .. kita g trekking / camping skali .. ;)Leh appreciate n enjoy nature while it's still there ..